با بازگشایی نماد بانک ملت، مجددا موجی منفی در بین فعالین بازار نسبت به نمادهای بانکی پدید آمد، این مسئله تردیدهایی را در خصوص آینده این سهمها به وجود آورده است، بنابراین رادیوسهام برای بررسی وضعیت بانک ملت و سایر بانکها به سراغ سید رضا علوی، مدیر عامل کارگزاری بانک توسعه صادرات رفته و با وی در این خصوص به بحث پرداخت.
۱- با بازگشایی نماد بانک ملت، مجددا موجی منفی در خصوص نمادهای بانکی در بین فعالین و سهامداران راه افتاد؛ حال نکتهای که مطرح میشود این است که آیا باید با این ۳۷ درصد منفی باز میشد یا میتوانستند برنامه دیگری برای آن اتخاذ کنند؟
برای بررسی این مسئله، باید به عقب برگردیم؛ در این خصوص باید در مورد اصلاحات بانک مرکزی بر بانکها صحبت کنیم؛ برای بررسی این مسئله باید دید که آیا کار صحیحی است که مشکلاتی که طی هشت سال گذشته برای بانکها به وجود آمده بود را به یکباره جراحی و اصلاح کنند؟ به اصطلاح باید بررسی شود که آیا این مریض طاقتش را داشت که زیر تیغ این جراحی برود یا خیر؟
در این زمینه نظرها متفاوت است؛ شکی در آن نبود که این اصلاحات سرانجام باید انجام میشد، اما آیا در شرایطی که ما دچار رکود هستیم و بانکها درگیر داراییهای سمی بوده و سرمایههایشان بلوکه شده است، باید این اتفاق رخ میداد؟ اما با این حال بازگشایی نماد خواسته سهامداران بود و توقف نماد بیش از این به صلاح نبود، اما انجام چنین جراحی در بانکها در شرایط فعلی و با شدتی که رخ داد، به هیچ عنوان کار صحیحی نبود.
۲- پس با این تفاسیر باید منتظر چنین سرنوشتی برای بقیه بانک ها هم باشیم؟
بقیه بانک ها کم و بیش درگیر همین مسئله هستند، منتهی انتظار بازار و سهامداران این بود که چون این بانک ها هر کدام منابع اتلاف شده بسیاری دارند و نیز در سرمایه گذاری های بزرگی مشارکت کردهاند، در بازگشایی و در بازارگردانی یک مقدار بهتر برخورد می شد؛ تمام سهم بانک ملت که روز اول معامله شد، در حدود بالای ۷۰ درصد آن را سهامداران حقیقی خریداری کردند، که کل رقم در حدود ۱۴ الی ۱۵ میلیارد تومان بود، یعنی بازارگردان چیزی کمتر از ۳ الی ۴ میلیارد تومان در روز اول سهام خرید؛ انتظار بیشتری از این بود که خصوصاً بانکی مثل بانک ملت که اوضاع مالی اش نسبت به بقیه بانک ها بهتر بود، بازارگردان با رقم بهتری وارد شود و مدیریت کار را بر عهده بگیرد تا این ضرر و هزینه به سهامداران خرد متحمل نشود.
به هر حال در این قضیه خیلیها مقصر بودند؛ مشکلات امروز هم برای سالهای اخیر نیست، چراکه از قدیم با آن مشکل دست و پنجه نرم میکردیم، بنابراین صحیح نبود سهامدارانی که در این مقطع سرمایه گذاری کردهاند، بار مشکلات سالهای گذشته را هم به دوش بگیرند.
۳- یک نکته ای که مطرح می شود روی بحث تحلیل های تکنیکال است، به نظر شما آیا این منفی خوردن های ناگهانی باعث اخلال در تحلیل، تحلیل گران تکنیکال نمی شود؛ وقتی یک دفعه ۸۰۰ واحد منفی بخورد ممکن است حمایت های تکنیکی شاخص شکسته شود.
بله، اما تحلیل تکینال همیشه برای این مواقع راهکار دارد؛ به هر حال نوسانات در ذات بازار است، ولی اینگونه نوسانات هم اجتناب ناپذیر است، به هر حال ممکن است که این اتفاقات معادلات را به هم بریزد، ولی اگر به صورت واقعی باشد و به اصطلاح مصنوعی نباشد، این منفی خوردنها هم برای خودش جایی در تحلیل تکنیکال دارد.
۴- با توجه به این که ما در اولین سال برجام هستیم و چشم امید همه به بانک ها بود که مشکلاتشان برطرف شود، این اتفاقاتی که دارد برای بانک ها رخ میدهد آیا یک عدم اطمینان و ترسی را در دل سرمایه گذاران خارجی ایجاد نمی کند که بخواهد ثمرات برجام را با اخلال مواجه کند؟
این مسئله دو بحث جدا است؛ کاری که بانک مرکزی انجام داده، در جهت آماده سازی و استانداردسازی بانک ها است. به هر حال اگر بانکی خواست برود با بانک های خارجی فعالیتی را انجام دهد، تمام این کارهایی هم که بانک مرکزی کرده را باید انجام میداد، بنابراین در اصل مسئله کسی شبهای ایجاد نمیکند، اما خب در زمان و شیوه اجرای آن بحثهای زیادی وجود دارد.
این اقدامات در جهت آماده سازی بانک ها برای همکاری با جامعه بین الملل و گروه های مالی و بانکی خارجی است، بنابراین انجام این دستورالعمل پارادوکسی را ایجاد نمیکند. اما خب نباید تمام بار ضرر و زیان این مسئله به دوش سهامداران خرد میافتاد.
۵- می توانیم امیدوار باشیم که دوباره وضعیت بانک ها خوب شود؟
قطعاً همین اتفاق خواهد افتاد؛ شرایط رکودی فعلی بانکها را نیز با مشکلاتی مواجه ساخته است، اما بعد از اینکه اصلاحات صورت پذیرفت، زمینه فعالیتهای بین المللی و داخلی از محل کارمزدها و از محل درآمدهای مشاع و غیره، این امکان را به وجود میآورد که محل امنی را برای سرمایهگذاران فراهم آورد.
به نظرم یک مقدار دیگر روی این بحث دارایی های بلوکه شده بانک ها باید کار کرد و بانک مرکزی باید برای آن راهکاری را اتخاذ کند؛ حتی به عنوان پیشنهاد میتوانند تمام این داراییها را به شرکتی منتقل کرده و پول آن را به بانک تزریق کنند تا جان تازهای به آنها وارد شود که بتوانند به عنوان یک نهاد مولد اقتصادی به چرخه مالی و اقتصادی کشور بازگردند.
۶- و حتی با بازپرداخت بدهیهای دولت به بانک ها میتوان این جان تازه را تزریق کرد.
بله، یک مورد هم همین است؛ واقعاً یکی از ظلم هایی که در حق بانک ها شده، مسئله بدهی دولت به بانکها است.
۷- وضعیت گزارش های ۹ ماهه بانک ها چه طور بود؟
گزارشهای ۹ ماهه متاثر از همین قضیه بود و نمیتوان انتظار گزارشهای خوبی را در سال جاری از بانکها داشته باشیم. بانکها باید در ابتدا با ذخیرههایی که دریافت کردهاند، پاکسازی شوند و سپس بعد از آن است که میتوانیم عملکرد آنها را از نظر عملیاتی در نظر گرفته و مقایسه کنیم؛ اما در کل در شرایط فعلی نمیتوان تحلیلی ارائه داد، چراکه این مسئله بر بانکهای مختلف تاثیرات مختلفی را برجای گذاشته و فکر نمیکنم که گزاشهای ۶ ماهه و ۹ ماهه شاخصه مناسبی برای مقایسه بانکها باشد.
۸- منفی خوردن سنگین بانک ملت به نظر شما بیشتر ناشی از بدبینی بازار به آینده این بانک بود یا به خاطر فشار فروش از بحث توقف ۷ ماهه؟
عوامل مختلفی در این خصوص حائز اهمیت است؛ شما نمی توانید همه این قضیه را به یک مسئله گره بزنید؛ مهم ترین مسئله اش به هر حال همین اصلاح صورت ها است و تغییراتی که در سودآوری بانک ها ایجاد شده، به هر حال سهمی که چند ماه بسته می شود قطعاً فروشنده های زیادی خواهد داشت، حتی اگر گزارش خوبی را نیز ارائه دهد. حال این که گزارشهایش هم تغییر منفی پیدا کرده است؛ ضمن این که به هر حال شرایط این روزهای بازار ما، نقدینگی که الان در بازار است و شرایط زمانی که آخر سال است معمولاً مشکلات را به وجود میآورد، بنابراین این عوامل باعث شده که بیشتر از آن چیزی که انتظار فعالان بازار بود رخ دهد.
خبر انتخاب شده برای شما
