هادی موقعی، دبیرکل انجمن شرکتهای لیزینگ در گفتوگو با رادیو سهام با اشاره
به اینکه شرکتهای لیزینگ در طرح خروج از رکود دولت نادیده گرفته شدهاند، عنوان کرد که اگر تحریک تقاضا برای خودرو امکانپذیر باشد، این مسئله از راه شرکت های لیزینگ امکانپذیر خواهد شد و بانک ها عملا تا کنون در اهدای تسهیلات خودرو ناموفق بوده و خیلی هم تمایلی به پرداخت اینگونه تسهیلات ندارند.
وی در بخشی دیگر از اظهارات خود به لیزینگ مسکن اشاره کرد و گفت که بانک مرکزی در دستورالعمل جدیدی که برای شرکت های لیزینگ به زودی ارسال خواهد کرد، لیزینگ های غیربانکی را مجاز به ورود به مسکن کرده که این مسئله می تواند نقطه آغازی برای این کار باشد.
موقعی تصریح کرد که با این وجود نمیتوان گفت که این دستورالعمل به زودی تاثیرات خود را می گذارد، اما در بلندمدت اثرات مثبتی خواهد گذاشت و روش تامین مالی لیزینگها هم می تواند به همراه آن به بازار مسکن کمک کند.
مشروح گفتوگوی رادیو سهام با دبیرکل انجمن شرکتهای لیزینگ را در زیر دنبال کنید:
۱- آینده شرکتهای لیزینگی با توجه به تصویب برجام چگونه است، بسیاری از کارشناسان معتقدند یکی از صنایعی که از لغو تحریم منتفع میشود لیزینگ است؟
قطعا همینطور است، البته دلیل این مسئله این است که شرکتهای لیزینگ صنایعی هستند که واسطه بین تولیدکننده ومصرف کننده نهایی هستند، در نتیجه اگر تولید و اقتصاد در کشور فعال شود، قطعا شرکتهای لیزینگ هم منتفع خواهند شد.
صنایعی همچون بخش حمل ونقل، بخش ساختمان، معادن، نفت و گاز، پتروشیمی و به طور کلی صنایعی که با زیرساخت ها مرتبط هستند، قادر خواهند بود که شرکتهای لیزینگ را تقویت کنند. البته کالاهای سرمایه ای نیز قطعا در موفقیت لیزینگ ها موثر بوده و هستند.
۲- پس از رونمایی از بسته خروج از رکود که اخیرا از سوی وزرای اقتصادی دولت مطرح و مسئله وام ۲۵ میلیون تومانی هم برای خرید خودرو در این بسته در نظر گرفته شد، سهام شرکت های لیزینگی در بازار سرمایه و بورس کمی دستخوش تغیر شدند و در صف فروش قرار گرفتند، آیا این وام و این بسته برای صنعت لیزینگ و آینده این صنعت چه عواقبی را در پی خواهد داشت؟
این وام برای خودروهای داخلی است و خودروهای داخلی هم با این رقمی که اعلام کردند، تقاضای زیادی را افزایش نمیدهد. از طرفی خودروهای داخلی فاقد کیفیت و استانداردهای جهانی بوده، در نتیجه مصرف کننده، وام طولانی مدت برای این محصولات نخواهد گرفت، اما در مجموع اگر واقعا این طرح عملی شود، تا اندازهای در تقاضا موثر خواهد بود.
شرکتهای لیزینگ در این طرح نادیده گرفته شدند، درحالی که اگر تحریک تقاضا برای خودرو امکانپذیر باشد، از راه شرکت های لیزینگ امکانپذیر بوده و بانک ها عملا تا کنون در اهدای تسهیلات خودرو ناموفق بوده و خیلی هم تمایلی به پرداخت اینگونه تسهیلات ندارند. به دلیل این مسئله هم که شرکت های لیزینگ در این طرح نادیده گرفته شدند، ما قادر نخواهیم بود که تاثیرگذاری این طرح را بررسی و در خصوص آن اظهار نظر کنیم.
البته بنده امیدوارم که طرحی را پیشنهاد بدهند که شرکت های لیزینگ هم به عنوان عامل بتوانند در فروش اعتباری خودرو وارد شوند.
۳- وضعیت لیزینگ مسکن به کجا رسید آیا شرکت های لیزینگ به طور جدی پیگیر لیزینگ مسکن هستند یا این مسئله فقط در حد حرف مطرح شده بود؟
بحث پیگیری لیزینگ مسکن از نظر تخصصی، علمی و کارشناسی در شرکتهای لیزینگ فعلا مقدور نیست، چراکه یکی از پارامترهای اصلی برای لیزینگ مسکن وجود منابع مالی زیاد و قدرت اعتباردهی بلند مدت است که بتوانیم منابع مالی را در اعتبارات بلندمدت و با نرخ مناسب ارائه دهیم.
قاعدتا هدف از لیزینگ مسکن این نیست که خانههای گران قیمت را برای یک سری از مشتری ها لیزینگ کنیم، اگر هدف، افزایش تقاضا و رونق در بازار مسکن باشد، خیلی نمی توان به لیزینگ مسکن امیدوار بود.
اما خوشبختانه بانک مرکزی در دستورالعمل جدیدی که برای شرکت های لیزینگ به زودی ارسال خواهد کرد، لیزینگ های غیربانکی را مجاز به ورود به مسکن کرده که این مسئله می تواند نقطه آغازی برای این کار باشد.
با این وجود نمیتوان گفت که این دستورالعمل به زودی تاثیرات خود را می گذارد، اما در بلندمدت اثرات مثبتی خواهد گذاشت و روش تامین مالی لیزینگها هم می تواند به همراه آن به بازار مسکن کمک کند.
شرکت های لیزینگ، برای لیزینگ مسکن نمی توانند از منابع مالی فعلی استفاده کنند، قاعدتا باید از مردم یعنی بازار سرمایه به صورت شرکت های سهامی عام و اوراق مشارکت و ابزارهای مالی استفاده کنند. بنابراین استفاده از منابع بانکی خیلی در این کار نقشی نخواهند داشت.
۴-با رفع تحریم ها چه فرصت های جدیدی برای این صنعت ایجاد می شود؟
اولین فرصت بحث راه افتادن تجارت و بازرگانی هم در واردات وهم در صادرات است که می تواند در صنعت حمل و نقل کشور موثر باشد. اولین جایی که که شرکت های لیزینگ میتوانند به وسیله آن بازارهایشان را متحول کنند، بازار حمل و نقل است که میتوانند در این فرآیند خودروهای کار و خودروهای مورد نیاز شرکت های حمل و نقل و باربری را تامین کنند.
دومین اثر رفع تحریمها این است که اگر در بخش های زیرساختی و طرح های عمرانی سرمایهگذاری خارجی انجام شود، یکی از تشکیلات مورد نیاز این طرح ها لیزینگها هستند که می توانند در آن مشارکتی فعال داشته باشند.
بخش معادن نیز میتوانند در بهبود وضعیت شرکتهای لیزینگی نیز کمک بسزایی داشته باشند، اما متاسفانه به دلیل اینکه مشکلات خاص خودشان را دارند، شاید در کوتاه مدت نتوانند با شرکتهای لیزینگی، همکاریهای گسترده خود را آغاز کنند، اما با این وجود دو بخش معادن و حمل و نقل در نوک حمله لیزینگ ها به عنوان بازارهدفشان قرار دارند.
۵- کاهش نرخ سود بانکی در دستور کار دولت است به دنبال آن نرخ لیزینگ هم کاهش پیدا میکند. این موضوع چه تاثیری در صورت های مالی شرکتهای لیزینگ ها دارد؟
نرخ شرکت های لیزینگ و نرخ بازدهی مورد انتظارشان به شرطی تغییر می کند که منابع مالی ارزان تر در اختیارشان قرار گیرد، به این معنی که بعضی وقتها منابع مالی در اختیار شرکتهای لیزینگ قرار می گیرد اگر نرخ آن پایین بیاید می تواند در افزایش تقاضا و افزایش فروش موثر باشد و علاوه بر آن می تواند صورت های مالی آنها را بهبود بخشیده و هزینه های مالی را کاهش دهد.
اما اگر این تغییر تاثیری در نرخ تامین مالی شرکت های لیزینگ نداشته باشد، به دنبال آن تغییری هم در صورت های مالی آنها رخ نخواهد داد.
۶- ریسک عدم پرداخت اقساط لیزینگ توسط مشتری چقدر در صورت های مالی تاثیر گذار است و آیا لیزینگ ها دراین مورد تقاضایی از دولت داشتند که به آن رسیدگی نشده باشد؟
خیر، شرکت های لیزینگ شرکت هایی نیستند که مثل بانک ها مطالبات معوق یا مطالبات مشکوک الوصولشان مشمول آیین نامه های بانک مرکزی باشد. البته آیین نامه هایی را هم بانک مرکزی برای اجرا به شرکت های لیزینگ ابلاغ می کند، اما ساختار این بدهی ها و مطالبات با بانکها متفاوت است.
شرکت های لیزینگ چون عمدتا براساس تحویل دارایی و مالکیت آنها تامین مالی می کنند، ساختار مطالباتشان نیز فرق داشته و ریسکشان هم دراین مطالبات با بانک ها متفاوت است، همچنین نسبت مطالبات معوقشان هم خیلی پایینتر از بانک ها است. بنابراین خواسته خاصی هم تاکنون از دولت نداشتند و موردی هم نبوده که از دولت کمک بخواهند.
۷- آینده صنعت لیزینگ را برای سهامدارانی که قصد دارند سهامداری بلندمدت، در شرکت های این صنعت داشته باشند، چگونه ارزیابی می کنید؟
آینده صنعت لیزینگ با توجه به وضعیتی که الان کشور ما دارد و با توجه به این مسئله که ایران کشوری درحال توسعه محسوب میشود و شاید در آینده نزدیک جزو اقتصادهای نوظهور باشد، قطعا روشن خواهد بود. چراکه شرکتهای لیزینگ ایرانی در راستای جهانی شدن باید بتوانند از ابزارهای جهانی هم استفاده کنند.
درحال حاضر لیزینگ در دنیا و کشورهای اروپا آمریکا و ژاپن ضریب نفوذ زیادی در اقتصاد دارد و بنده پیش بینی می کنم که وضع شرکت های لیزینگ بسیار خوب خواهد شد.
۸- یعنی وضعیت و نوسان های لیزینگ های خارج کشور هم تاثیرگذار است یا هیچ ربطی به ما پیدا نمی کنند؟
لیزینگ های خارج از کشور فعلا ارتباطی با ما پیدا نمی کنند مگر اینکه آنها بخواهند وارد سرمایه گذاری بشوند یا بخواهند در ایران هم لیزینگ انجام دهند.
اما شرکت های لیزینگ در ایران در صورتی که ما بتوانیم مراودات مالی و تجاری را با دنیای خارج از کشور داشته باشیم وضعشان بهتر خواهد شد، به این معنی که تقاضا برای خدمات آنها افزایش خواهد یافت.
۹- با رفع تحریمها شاهد ورود هیئتهای اقتصادی به کشور هستیم. آیا تاکنون هیچ صحبتی پیش نیامده که بخواهند شرکت های لیزینگ خارجی هم در ایران وارد شوند؟
تاکنون دراین زمینه موردی نداشتیم اما به دلیل اینکه انجمن شرکتهای لیزینگ، عضو اتاق بازرگانی است، در جلساتی که در آینده با اتاق بازرگانی خواهیم داشت و حتما از اتاق خواهیم خواست که زمینههای مذاکرات لیزینگ را در هیئتهایی که به ایران می آیند فراهم کند.
خبر انتخاب شده برای شما
