علی اصغر زاده، مدیرعامل کارگزاری آفتاب درخشان خاورمیانه در گفتوگو با رادیو سهام
در خصوص پیشبینی وضعیت گزارشهای ۹ ماهه شرکتهای بورسی، ضمن اشاره به این مسئله که طبق آخرین آمار بیش از ۱۰۰ هزار خودرو در طرح خروج از رکود به فروش رفته است، عنوان میکند که این مسئله خبر بسیاری خوبی برای صنعت خودرو است، چراکه قطعا در آمار و گزارشهای ۹ ماهه نسبت به گزارش شش ماه رقم و عدد بهتری را شاهد خواهیم بود و نیز سبب خواهد شد که این پول در سایر صنایع وابسته همانند قطعهسازان، شرکتهای تولید کننده فولاد و سایر صنایع وابسته به جریان افتد و در نهایت باعث میشود که انباشت انبارهای این صنایع هم کمتر شود.
مشروح گفتوگوی رادیوسهام با مدیرعامل کارگزاری آفتاب درخشان خاورمیانه در زیر دنبال کنید:
۱- با توجه به شرایط فعلی اقتصادی کشور وضعیت گزارشهای ۹ ماهه شرکتهای بورسی به چه صورت منتشر خواهد شد؟
گزارشهای ۹ ماهه فرق چندانی با گزارش شش ماهه شرکتها نمیکند، فارغ از این مسئله این نکته قابل ذکر است که تحلیلگران ما قبل از انتشار گزارشهای شش ماهه عنوان میکردند که این گزارشها امید بخش است، در صورتی که به وضوح قابل پیشبینی بود که ما در گزارشهای شش ماهه با وضعیت مناسبی روبرو نخواهیم بود. بنابراین با توجه به تفاسیری که عنوان شد، میتوان عنوان کرد که تحلیل گران بازار سرمایه هم به این روند نامناسب گزارشهای شش ماهه دامن زدهاند.
گفتنی است که با این عددسازیها و عدم ارائه حقیقت، بازار با تنش مواجه شود، لذا به نظر میرسد که گزارشهای ۹ ماهه هم همانند گزارشهای شش ماهه باشند.
۲- وضعیت پساتحریم و آزاد شدن منابع بلوکه شده از آذرماه چه تاثیراتی را در گزارشهای ۹ ماهه خواهد گذاشت؟
شرکتهای بورسی به خصوص شرکتهایی که مستقیما با تحریمها در تماس هستند، در سه ماهه چهارم شاید بتوانند تاثیرات این مسئله را در خود مشاهده کنند، البته در سوی دیگر شرکتهایی را هم داریم که به واسطه تحریمها رشد کردهاند، همانند صنایع مونتاژ و یا صنایعی که به واسطه تحریمها، افزایش نرخ گرفته و قیمتهای تولیدی خود را افزایش دادهاند.
طبیعتا اگر تحریمها برداشته شده و دروازههای سرمایهگذاری برای کشورهای غربی گشوده شود، بازار این صنایع با مشکل مواجه خواهد شد.
۳- گزارشهای ۹ ماهه کدام یک از شرکتها و صنایع در شرایط پساتحریم مثبت خواهد بود و اولین صنایعی که تحت تاثیر قرار خواهند گرفت کدام هستند؟
اولین صنایعی که تحت تاثیر قرار خواهند گرفت، بانکیها هستند، هنگامی که روابط بین بانکی و سوئیفت گشوده شود، بانکها به روال عادی خود بازمیگردند. بانک در حقیقت یک کارگزار است که روابط پولی داخل و خارج کشور را فراهم میکند. بعد از بانکها نوبت به خودروسازها خواهد رسید که از برداشته شدن تحریمها منتفع خواهند شد.
بعد از این صنایع هم پتروشیمیها، پالایشیها و ساختمانیها به دلیل اینکه جریان پولی آزاد میشود، میتوانند از این جریان استفاده کنند. لازم به ذکر است که در شرایط پساتحریم، پول ارزان در اختیار صانایع قرار خواهد گرفت؛ حال اگر سوئیفت گشوده شود، بانکها میتوانند به منابع ارزان خارجی با سودی معادل ۵ تا ۶ درصد دست پیدا کنند. به دنبال این مسئله، طرحهای توسعهای شرکتها و برنامههای تامین مالی شرکتها با منابع بسیار ارزانتری صورت میگیرد و هر کدام از این شرکتها به واسطه این بانکها به این منابع دستیابی زودتری پیدا کنند، بسیار رشد بالایی خواهند داشت.
درحال حاضر تامین مالی صنایع ما از طریق وامهایی با درصدهای بالا یا به واسطه افزایش سرمایه از محل آورده انجام میشود. هنگامی که هزینه تمام شده تامین مالی کاهش یابد، هزینه بسیار شگرفی در سودآوری تولیدات شرکتهای ایرانی خواهد داشت.
۴- چه زمان میتوان تاثیرات بسته خروج از رکود را در شرکتها و صنایع مشاهده کرد؟
برای ارائه تحلیل نسبت به این مسئله نیازمند زمان هستیم و باید مشاهده کرد که این بسته به خوبی اجرا خواهد شد یا خیر. این طرح در حقیقت بسته تسهیلات مقداری است که دولت قصد دارد به وسیله آن بازار تقاضا را تحریک کند. ما در بازار عرضه شاهد انباشت محصولات بودیم، تحریک بخش تقاضا سبب خواهد شد که تولیدات شرکتها راحتتر به فروش برود.
با اجرای این طرح میزان نقدینگی در جامعه افزایش خواهد یافت، اما به باور بنده انباشت عرضه به اندازهای بالا است و رکود به اندازهای عمیق است که بسته خروج از رکود تاثیرات تورمی بسزایی نخواهد گذاشت. چراکه اکثر شرکتهای تولیدی ما زیر ظرفیت اسمی خود مشغول فعالیت هستند. اگر بخش عرضه ما با مشکل مواجه بود، تحریک بخش تقاضا باعث میشد که عرضه کننده هم قیمتهای خود را افزایش دهد و این مسئله به تورم منجر میشد.
۵- اجرای این بسته چه تاثیراتی در گزارشهای ۹ ماهه شرکتهای بورسی خواهد داشت؟
امیدوارم که این بسته تاثیرات مثبتی را در روند فعالیت شرکتهای بورسی بگذارد و ما در گزارشهای ۹ ماهه شاهد مثبت بودن این گزارشها باشیم؛ درحال حاضر تحرکاتی هم در قیمت سهام خودروییها مشاهده میشود و طی این یک هفتهای که از آغاز اجرای طرح گذشته، ما شاهد رشد قیمت سهام خودروییها بودیم.
اما فارغ از این مسئله به باور بنده، بازار هم در برابر اتفاقات مثبت لجبازی میکند؛ به این معنی که قصد ندارد که این حرکتها را باور کند و به طور کلی میتوان گفت که منجمد شده است. البته برخی از تحلیلگران ما نیز خبرهای منفی را هر روز در بازار میافشانند و این سبب شده که بازار در یک وضعیت لجبازانهای قرار گیرد.
امیدوارم که این بسته خروج از رکود، به برون رفت از این وضعیت کمک کرده و به دنبال آن مسئله اجرای نهایی برجام و برچیده شدن تمامی تحریمها بتواند بازار را متحرک کند و به سمت رشد سوق دهد.
۶- آیا بسته خروج از رکود در گزارشهای ۹ ماهه تاثیر خواهد گذاشت و آیا این تاثیرات چشمگیر خواهد بود؟
بله تاثیر خواهد گذاشت. طبق آخرین آماری که مطالعه کردم، نزدیک ۱۰۰ هزار خودرو در طرح خروج از رکود به فروش رفته است و این مسئله خبر بسیاری خوبی برای صنعت خودرو است. این مسئله قطعا در آمار و گزارشهای ۹ ماهه نسبت به گزارش شش ماهه، رقم و عدد بهتری را نشان خواهد داد و نیز سبب خواهد شد که این پول در سایر صنایع وابسته همانند قطعهسازان، شرکتهای تولید کننده فولاد و سایر صنایع وابسته به جریان افتد و در نهایت باعث میشود که انباشت انبارهای این صنایع هم کمتر شود.
۷- بنابراین پیشبینی شما از گزارشهای ۹ ماهه بسیار روشن است؟
نمیتوان گفت که بسیار، اما خب این گزارشها در مقایسه با گزارشهای شش ماهه درصدی بهبود خواهد یافت و باید مشاهده کرد که بسته خروج از رکود تا چه میزان میتواند موثر واقع شود.
خبر انتخاب شده برای شما
