محمد کشتی آرای، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در گفتوگو با رادیو سهام، با اشاره به این مسئله که سرمایه به سمتی میرود که علاوه بر سوددهی بالا، از هزینههای کمتری هم برای کسب سود برخوردار باشد، عنوان میکند که مسئله وعده کاهش نرخ سود بانکی در آذرماه، باعث خارج شدن سرمایهها از بانک و سرازیر شدن آن به سمت بازار ارز شده و همین عامل دلیل افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر بوده است.
مشروح گفتوگوی رادیوسهام با رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران را در زیر دنبال کنید:
۱- در روزهای گذشته مشاهده شد که قیمت ارز از ۳۵۰۰ تومان هم گذشت، علت این افزایش قیمت را چه میدانید؟
روز یکشنبه مصاحبهای را از قائم مقام بانک مرکزی خواندم که عنوان کرده بودند این افزایش قیمت طبیعی است و با توجه به نرخ تورم و مسائل اقتصادی کشور این افزایش قیمت قابل حدس بود. به طور طبیعی افرادی همانند بنده که در مسئولیتهای صنفی بخش اقتصادی کشور مشغول فعالیت هستند، برنامهها و برآوردهای خود از فضای اقتصادی را در راستای اظهارات مسئولین تنظیم میکنند. در بعد مسائل اقتصادی به یکی از مؤلفههای تاثیرگذار بحث عرضه و تقاضا است. امروزه با توجه به اینکه نیاز و تقاضای بازار برای ارز وجود دارد و از سوی دیگر کمبودی که در بازار ارز کشور نمایان است، سبب شده که قیمت ارز افزایش یابد.
البته باید به صورت دقیقتر بررسی که تا چه میزان مسئله عرضه و تقاضا در این افزایش قیمت تاثیرگذار بوده و نیز باید بررسی شود که این رخداد تا چه میزان آسیبزا است.
نکتهای که این روزها به نوسانات اخیر مرتبط است، مسئله کاهش نرخ سود سپردهها است که این کاهش یکی از عواملی است که سرمایهها را به بازار ارز میکشاند. به طور طبیعی شرایط بهگونهای خواهد شد که پولها از بانکها خارج شده و به سمت بازار ارز سوق داده شود.
۲- هر زمان که بحث کاهش نرخ سود بانکی مطرح میشود، این نگرانی وجود دارد که سرمایهها از بانک خارج شده و به سمت بازارهای غیرمولد و سفتهبازی نظیر ارز، طلا و سکه وارد شود. به نظر شما کاهش نرخ سود سپردهها به تشدید این مسئله در شرایط فعلی کمک خواهد کرد؟
گفتنی است سرمایه به سمتی میرود که علاوه بر سوددهی بالا، از هزینههای کمتری هم برای کسب سود برخوردار باشد، بنابراین ما به صورت طبیعی شاهد هستیم که همواره در شرایطی که سود بانکی کاهش پیدا میکند و با وجود این مسئله که بازارهای مختلف ما مثل بازار مسکن، سرمایه و دیگر بازارها در رکود قرار دارند، سرمایهها به سمت بازار ارز سرازیر میشود.
البته با توجه به این مسئله که اقتصاد جهانی بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸ رو به رشد قرار گرفته و به جلو حرکت میکند، شاهد آن هستیم که قیمت انس طلا کاهش مییابد، بنابراین به دلیل افت قیمت این فلز گرانبها در سطح جهانی، طلا هم بازار مناسبی برای سرمایهگذاری قلمداد نمیشود، در نتیجه تنها بازاری که از جذابیتهای مناسبی برخوردار بوده، ارز است که ما باید شاهد جریان سرمایهها به این سمت باشیم.
بنابراین طبیعی است که قیمت ارز افزایش یابد و میتوان گفت که در غیاب بازارهای جذاب اقتصاد کشور، مجددا بازار غیرمولد ارز رونق یافت.
۳- نکتهای در خصوص بسته خروج از رکود دولت و وامهای پرداختی وجود دارد، چراکه عنوان میشود بخش عمدهای از این وامها به صنایع خودرویی و قسمتی از این بخش هم به منتاژکاران خودرویی اختصاص داده شده است. با توجه به این مسئله که مونتاژکاران برای پیشبرد فعالیتهای خود به ارز نیاز دارند، این نگرانی وجود دارد که مسیر نقدینگی این وامها به جای صرف در تولید، در اختیار وارادات قرار خواهد گرفت و این مسئله به روند افزایشی قیمت ارز هم کمک خواهد کرد. به عقیده شما این مسئله صحت دارد؟
به عقیده بنده در شرایط فعلی نمیتوان در خصوص این مسئله نظر داد، چراکه باید منتظر ماند و اثرات اجرای این طرح را مشاهده کرد و پس از آن در خصوص این مسئله موضعگیری کرد. از طرف دیگر باید منتظر ماند و مشاهده کرد که آیا استقبالی از این طرح صورت خواهد گرفت یا خیر! چون ممکن است که از این طرح استقبال صورت نگیرد، چرا که بازار مصرف کشور در حد اشباع است و نمیتوان پیشبینی کرد که آیا محصولات هدف به فروش خواهد رفت یا خیر.
اما اگر این طرح عملیاتی شود و اگر در بحث خارج شدن اقتصاد کشور از رکود تاثیرگذار باشد، میتواند بخشهای دیگر اقتصادی را نیز تحت الشعاع خود قرار دهد.
۴- بسته خروج از کود چه تاثیراتی را در بازار ارز و طلا خواهد گذاشت؟
طبیعتا هر پولی که وارد رگهای اقتصاد هر کشوری شود، بر روی تمامی بخشها تاثیر خواهد گذاشت؛ به طور مثال در صورت موفقیتآمیز بودن اجرای این طرح، قطعهسازان داخلی مشغول فعالیت خواهند شد، به دنبال حرکت قطعه سازان، سایر بخشهای مرتبط هم به حرکت درخواهند آمد، اما با این وجود نمیتوان گفت که اقتصاد کشور از رکود خارج خواهد شد.
اما اگر این پول در بخش مسکن وارد میشد، مطمئنا باید منتظر به حرکت درآمدن چرخ کشور و خروج نسبی اقتصاد از رکود میبودیم، چراکه در حدود چندین هزار شغل و چندین بخش تولیدی به بخش مسکن وابسته و مرتبط است.
بنابراین اگر پول وارد اقتصاد کشور شود، به صورت طبیعی به همه بخشهای اقتصادی کشور از جمله بازار ارز و طلا نیز وارد خواهد شد و این بازارها را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
خبر انتخاب شده برای شما
